Nyitvatartás Jegyárak Megközelítés Csoportos bejelentkezés
Agóra-akváriumok

Agóra-akváriumok

Az Agóra 18 ezer literes édesvízi akváriumában egyedülálló afrikai halfauna lakik. A dél-afrikai édesvízi sügérfélék többsége a híres Malawi-tóból származik, az ott élő ezer halfaj szinte mind csak abban a tóban lelhető fel. A Galapagos-szigetekhez hasonlóan a Malawi-tó állatvilágának sokszínűsége is egy különleges, elszigetelt fejlődés eredménye. Érkeztek az Agórába halak a Tanganyika-tóból is, amely a világ második legnagyobb tava, és éppúgy mint a Malawi-tó, nem érintkezik Afrika más vízrendszereivel. 
A műsziklákkal beépített akváriumban a lúgos, kemény vizet kedvelő halaknak saját élőhelyükhöz hasonló körülményeket alakítottak ki, viszonylag kevés, vastagszárú, strapabíró növényzettel.  A telepített halak élettartama akár a 10 évet is elérheti, közülük a Cyphotilapia frontosa Zambia Blue nő a legnagyobbra, a nőstények hossza általában 25, a hímeké 30 cm. Az Agóra édesvízi halai mind a bölcsőszájúak családjába tartoznak, ivadékgondozási ösztönük igen fejlett, erősen védik ikráikat gondosan kiválasztva a lerakási helyet, sőt egyes fajok saját szájukban költik ki a kicsiket, időként forgatva az ikrákat. 

Az Agóra 450 literes tengeri akváriumát full spektrumú LED világítja meg, ezzel akár éjszakai fényeket is képesek vagyunk imitálni. Az akvárium vize 26 °C, a párolgást egy automata utántöltő korrigálja. Az állatok és a növények számára a nyomelemeket és a sót egy hatalmas, négy tartályból álló önműködő adagoló biztosítja. Ezeket a berendezéseket a fal mögé rejtettük, de a hangok kiszűrődnek. A halakat naponta egyszer, fagyasztott tengeri rákokkal, kagylókkal és algalapokkal etetjük.
A tengeri akváriumban kilenc halfaj él. Ezek közül a legkisebb termetű a látványos színezetű törpe császárhal, a Centropyge acanthops, amely nagyon agresszív, temperamentumos faj. A többi halfaj békésnek mondható, az akváriumba telepített sokszínű korallokat nem bántják és a tengeri rákokkal is kijönnek. Az akváriumban élő egyik legnagyobb halfaj a Paracanthurus hepatus, amely a doktorhalak között nagyon népszerű. Az ugyancsak nagy méretűnek számító Siganus vulpinus a doktorhalakhoz hasonló formájú és életmódú, algaevő hal, amely nemzetségének többi fajával szemben agresszív, de más halakkal békés. Jó tudni, hogy úszósugarai mérget tartalmaznak, szúrása fájdalmas, erős méhcsípésre hasonlító, de csak azokra életveszélyes, akik érzékenyek rá.
 

Hírlevél logo

Hírlevél-feliratkozás

Nem akarsz lemaradni semmiről? Iratkozz fel hírlevelünkre és rendszeresen értesítünk a nálunk zajló programokról, legfrissebb eseményekről!

Messenger megnyitása